Już niebawem ukaże się nowa książka kucharska „Weki z kociewskiej spiżarni” autorstwa Krystyny Gierszewskiej, pasjonatki regionu i jego tradycji kulinarnych. Pokaźnych rozmiarów książka zawierać będzie ponad 200 gotowych potraw zamknietych w słoikach czyli wekach. Okraszona będzie zdjęciami wykonanymi przez Emilię Laskowską. Publikacja powstaje w ramach projektu „Kociewska spiżarnia” realizowanego przez Kociewskie Forum Kobiet, a partnerem tego przedsięwzięcia jest Miejski Ośrodek Kultury w Pelplinie.
Już nie możemy się doczekać nowej publikacji, która z pewnością ubogaci dziedzictwo kulturowe naszego regionu.
Operacja „Kociewska Spiżarnia” mająca na celu: " Umożliwienie mieszkańcom z obszaru LSR i turystom głębszego poznania walorów kociewskiej kuchni i wyhodowanych tu warzyw, owoców, miodów oraz produktów mięsnych oraz tradycyjnych sposobów ich przetwarzania przez cały rok poprzez wydanie nowej publikacji – książki kucharskiej" współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”, poddziałanie „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i uzyskała wsparcie za pośrednictwem LGD "Wstęga Kociewia" w ramach realizacji Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność na lata 2014-2020 dla obszaru gmin: Gniew, Morzeszczyn, Subkowy, Pelplin i Tczew.
|