27 i 28 lutego w sali widowiskowej Ośrodka Kultury odbył się kurs carvingu realizowany w ramach projektu „Na cztery fajerki czyli objazdowe gotowanie poprzez organizowanie pokazów, warsztatów, kursów i imprez promujących regionalną kuchnię oraz wydanie publikacji” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju objętego PROW na lata 2007-2013."
Realizatorem niniejszego projektu jest Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet. Projekt ma na celu umożliwienie mieszkańcom Powiatu Tczewskiego poznanie walorów regionalnej kuchni poprzez udział w różnorodnych wydarzeniach kulinarnych. Jednym z takich wydarzeń jest właśnie kurs carvingu, czyli kurs współczesnej sztuki zdobienia potraw. Uczestnicy projektu poznają sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. Owocowe i warzywne bukiety, róże, tulipany i łabędzie to tylko niektóre z dekoracji, których można nauczyć się podczas powyższych zajęć.
|