Festiwal miał na celu prezentację kulinarnego bogactwa polskiej żywności wytwarzanej w naturalny sposób oraz przetworów wykonanych według tradycyjnych przepisów. Królowały między innymi miody, sery, tradycyjne wędliny, które można było zakupić na stoiskach prosto od producentów. W festiwalowej kuchni już od godziny 10:00 prym wiódł niezastąpiony Jerzy Nogal – kucharz z Telewizji Śniadaniowej TVP2 oraz regionalistka Krystyna Gierszewska – Radna Gminy Pelplin oraz Prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet, którzy podczas specjalnego pokazu gotowania na żywo przywołali niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowali dla gości specjały kociewskie czyli zupę marchewkową tzw. śpsywankę oraz ruchanki drożdżowe z mąki pszennej i eksperymentalnie ruchanki z mąki gryczanej. W programie ponadto dużo muzyki. Wystąpił Zespół Folklorystyczny Gzuby z Pelplińskiej Dwójki ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Pelplinie, Zespół pieśni i tańca „Gwiazdeczki z Ukrainy”, młodzi wokaliści z gminy Pelplin, występ Zespołu Folklorystycznego Olzanki z gminy Gorzyce. Całość uświetnił koncert zespołu Riverboat Ramblers Swing Orchestra oraz Biesiada Show – zespół Looka. Zdjęcia (za Gminą Pelplin www.pelplinpl)
Strona Festiwalu
|